Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Kunstenaar van de maand, Paulien Oltheten

02 augustus 2019

Paulien Oltheten geeft in haar werk een vernieuwende en verrassende wending aan (straat)fotografie.
Een fascinatie voor mensen op straat komt in het werk van Oltheten tot uitdrukking in een persoonlijk archief dat bestaat uit foto’s, video’s en tekst. Oltheten reist over de wereld met haar camera en fotografeert mensen in de openbare ruimte. Met een scherpzinnig oog, onthult Oltheten de betekenis van hun dagelijkse routines.

Onlangs won wethouder Heleen Keur de Kunstuitleen Kunstprijs, twee opmerkelijke foto’s van Paulien Oltheten prijken voor drie maanden aan haar wand. Lees het artikel over de Kunstuitleen Kunstprijs via https://kunstuitleen-denhelder.nl/winnaar-kunstprijs-kunstuitleen/


El Paso museum of Art, Paulien Oltheten

Over de foto’s

Indertijd had Oltheten een werkperiode in NEW YORK en ze werd uitgenodigd door MARFA om een workshop te geven over haar werk. MARFA is een plek in midden Texas in de Chihuahuan Desert, tegen de grens van Mexico. Een plek die ooit is aangekocht door Donald Judd die er met vrienden en collega’s tentoonstellingen kon maken volgens zijn eigen ideeën, nu (sinds zijn dood) een plek waar allerlei culturele activiteiten worden georganiseerd door de Chinati foundation.

O: Ik bezocht het EL Paso museum in mijn vrije tijd en trof daar deze liggende  jongen van een jaar of veertien aan met de handen op zijn rug. Hij lag er heel lang. Ik kon op mijn gemak een foto nemen. De kleuren waren mooi in die museale ruimte en het contrast tussen de westerse kunstwerken en de jongen die zich daarvan afgewend heeft bevielen me.’’ Vaak maakt Oltheten foto’s die op een manier verband houden met elkaar. O: “Terwijl ik de  jongen zag liggen moest ik denken aan een video die ik veel eerder gemaakt heb, een meisje hangt met haar buik over een klimrek, heel lang. Er spelen andere kinderen om haar heen. Zij blijft onverstoorbaar hangen. In beide werken hebben de kinderen een grote concentratie in hun handeling.

Hieronder de link naar videowerk van het hangende meisje.
http://www.paulienoltheten.nl/work/243-hangend-meisje-1min46-sec#item-0

 


Stack, Paulien Oltheten

”Tijdens dezelfde werkperiode in New York werd ik uitgenodigd door een vriend om zijn familie te bezoeken in Santa Cruz. Zijn familie bezit een groot stuk land waar ze zogezegd of-grid leven. Ze proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn met een grote moestuin, door eigen energie op te wekken, door regenwater op te vangen en door te ‘’dumpsterdiven’’, dat is in afval containers van supermarkten bruikbare producten zoeken. Zo nemen zij stelling in tegen de consumerende maatschappij. Een wekelijkse uitstap was een bezoek aan het recyclestation waar ze zochten naar herbruikbare spullen, wij gingen mee. Ik werd getroffen door het beeld van die twee nietige mens-figuren voor die grote berg hout, ze gaan een beetje op in de berg afval door de kleuren van hun kleding. Zo van achteren is het bijvoorbeeld net alsof ze naar een groot kunstwerk kijken. De berg krijgt een waarde zoals zij ernaar kijken. Bij deze foto situatie was er voor mij gelijk een aansluiting met een eerdere foto die ik gemaakt heb. Ook een persoon en een stapel hout. Deze meneer vervolmaakt de compositie van de stapel hout door de manier waarop hij erbij is gaan zitten. De hoogte van het krukje, zijn hoofd ten opzichte van de plank die uit de stapel steekt. “

website Paulien Oltheten: https://www.paulienoltheten.nl/