Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Winnaar Kunstprijs Kunstuitleen

05 mei 2019

Wethouder Heleen Keur wint Kunstuitleen Kunstprijs!

 

Wethouder Heleen Keur krijgt Kunstuitleen Kunstprijs! Twee fotowerken van Paulien Oltheten sieren nu haar kamer. Quote” Het is nota bene een foto, en ik sta echt alleen te kijken naar kleur en compositie. Zelfs als het over een puinhoop gaat.” De wethouder is verrast door de keuze van Inge Beeftink van de Kunstuitleen die deze kunstwerken voor haar heeft uitgekozen op Keur’s verzoek. Later volgt een interview met Paulien Oltheten over de fotowerken in Keur’s werkvertrek.

 

 

 

 

 

 

In april is voor de eerste keer de Kunstuitleen Kunstprijs uitgereikt. Jacinta Krimp, directeur van bibliotheek School7, had de primeur. Haar School 7 werd vorig jaar gekozen tot beste bibliotheek van de wereld, ze reisde voor de prijsuitreiking naar Kuala Lumpur en mocht bij koning en koningin aanschuiven tijdens de ‘Uitblinkerslunch’. Ze koos een sculptuur van Eugène Onderwater. Het object zal drie maanden lang haar werkkamer sieren.

De Kunstuitleen heeft de Kunstprijs in het leven geroepen om het creatieve klimaat in Den Helder een positieve impuls te geven. Beeldende kunst kan in het huidige klimaat wel een steuntje in de rug gebruiken. Expositieruimte wordt schaars, podia verdwijnen en atelierruimte is bijna onbetaalbaar. Hèt moment voor de Kunstuitleen om voor kunst en kunstenaar in actie te komen.
In Den Helder beschikt de Kunstuitleen over een toonaangevende collectie moderne beeldende kunst. Deze collectie verdient brede aandacht. Met de Kunstprijs brengt de Kunstuitleen een eerbetoon aan de winnaar van de prijs en worden werken uit de eigen collectie voor het voetlicht gebracht.
De  Kunstprijs werd door Krimp zeer gewaardeerd. Ze koos een sculptuur. De wanden in haar werkkamer lenen zich niet voor schilderkunst. ,,De muren van de bibliotheek zijn door de Historische Vereniging van Den Helder voorzien van fotobehang. Het verleden van de buurt en het gebouw wordt ermee in beeld gebracht. Mijn werkkamer is op de bovenste verdieping en daar zijn de meeste wanden schuin, daar kan ook geen schilderij aan hangen”, verklaarde ze die keuze.
Het werk van Eugène Onderwater is vaak gemaakt van metaal. Krimp koos een sculptuur die is opgebouwd uit drie banen gevlochten touw in oranje en bruine kleuren. ,,Het werk komt op een zwarte tafel te staan. De inrichting van mijn werkkamer kan wel wat kleur gebruiken”, legt ze uit.
Bij die keuze liet de directeur zich leiden door een persoonlijke kleurstaal. ,,Die heb ik al ruim twintig jaar. Het boekje is speciaal voor me samengesteld. Bij belangrijke aankopen, van kleding tot meubels, haal ik mijn inmiddels beduimelde boekje er altijd even bij.” De kleuren in het kunstwerk van Onderwater bleken perfect aan te sluiten bij de staalkaart van Krimp. Net als bij de kleuren van haar kleding trouwens.
De Kunstuitleen beschikt over een aantal werken van Onderwater. Zijn objecten worden deze maand getoond in de etalage  van het gebouw waarin ooit V&D zat, in de Beatrixstraat. Volgende kunstenaars die door de prijswinnaars worden gekozen worden daarnaast ook geïnterviewd. Hun verhaal wordt op de website van de Kunstuitleen gepubliceerd.
Inge Beeftink van de Kunstuitleen legt uit dat de Kunstprijs nog in de kinderschoenen staat. ,,We voelen dat de tijd er rijp voor is. De gevolgen van de bezuinigingen in de kunstsector worden nu pas echt duidelijk. We willen een positief signaal afgeven. Maar dat wil niet zeggen dat alle afspraken over de Kunstprijs in beton zijn gegoten. Het is een ‘work in progress’ zeg maar.”
Dromen voor de toekomst heeft Beeftink wel. ,,Er wordt zoveel mooi en belangrijk werk gemaakt. De Kunstuitleen maakt zich sterk om kunst voor iedereen bereikbaar te maken. De Kunstprijs zou ik graag zien groeien tot een maandelijks evenement met een jaarlijks hoogtepunt. Misschien met een afsluitend feest, zoiets als het Boekenbal. We hebben er in ieder geval de kunst, de kunstenaars én de spraakmakende Helderse winnaars voor.”

tekst en foto’s: Evert Marsmans