Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Synergie, Ellen van Toor en Geer Huybers

08 oktober 2022

Graag nodigen we u uit, op Zaterdag 8 oktober om 15.00 uur, voor de feestelijke opening van de tentoonstelling ”Synergie”, een tentoonstelling van een selectie assemblages, collages en schilderijen van Ellen van Toor begeleid door gedichten van Geer Huybers.
De tentoonstelling zal geopend worden door Geer Huybers.

De opening zal plaatsvinden in restaurant Kunst en Kitchen alwaar u getrakteerd wordt op een hapje en een drankje uit de Egyptische keuken.

Ellen van Toor houdt van oude dingen. Ze houdt van de schoonheid van verandering, afbraak, verval en verwering. Van oud behang, oude stoffen en oud ijzer.

Met die oude materialen maakt  ze de mooiste dingen. Het gaat haar niet óm het hergebruik, zoals dat tegenwoordig zo in is. Nee, Ellen doet dat al haar hele leven lang. Al in de distilleerderij ( H van Toor Jz. Vlaardingen) knipte ze etiketten uit en maakte daar collages van. Het zit haar zogezegd in het bloed. Collages maken was al vroeg een door haar zelf ontwikkelde taal.

Die taal is tegenwoordig veel verder ontwikkeld dan dat ze in haar jeugd had kunnen dromen. Ja, een dromer is ze! Ze droomt hardop met al die gevonden materialen en met een magneet opgevist ijzer.  Deze plaatst ze in een nieuw perspectief. Maakt nieuwe en verrassende verbindingen, snijdt, scheurt, kleurt, knipt en plakt op papier en linnen, op karton en hout. Tot het in haar ogen hout snijdt. Tot er een verhaal is ontstaan dat ook, en juist, haarzelf verrast.

Nee, ze is geen echte schilder maar ze werkt wel met verf, inkt en pigmenten, waarmee ze de basis legt, ondergrond maakt.

Niets is eeuwig, ook de kunst is aan verval onderhevig. Maar soms kan dat verval een tijdje ingekapseld worden om langer van te kunnen genieten. Ellen pakt bladeren, in diverse stadia van verwering, in in plastic of epoxy met het (ver)vreemde resultaat dat het er als nieuw uitziet. Dat het er zo glanzend en glimmend uitziet dat het draagbare sieraden zijn geworden.

In haar collages vertelt Ellen verhalen. Verhalen die niet op voorhand zijn bedacht maar ontstaan in samenhang met ervaringen in haar dagelijks leven en de materialen die op dat moment als het ware in haar hand springen. Verhalen over het leven zelf, vertellingen over licht en ruimte, en tegenwoordig steeds meer over verstilling en leegte.

Op haar atelier liggen gedroogde bladeren te wachten, en wat voor bladeren. Bladeren  van meer dan een meter!  Tot de tijd rijp is dat ze gaan zweven en ergens op een doek neerdalen en vragen om gezelschap van kleur en openheid, van stevigheid én verdichting, van donkerte én verlichting!

Kunstwerken van Ellen van Toor kunt u lenen bij de Kunstuitleen. Kijk op onze website om het aanbod te bekijk

Bladgoud

Hoe toch het raadsel te ontsluiten
De schoonheid heeft haar eigen zeggingskracht

En toch
Is het een pokebowl?
Een vissenkom met vogel?
Een kom in een kom wellicht
Een eensnarige harp misschien
Een Chinese kruidenstoof gebruikt als vaas?
Een watervogel op zoek naar nieuw

Erboven een wolkenblad
Gedroogd voor de eeuwigheid

Ja het is goud waard
maar vraag niet waarom

Geer, Den Haag

Bladgoud, Ellen van Toor

Geer Huybers is schilder, schrijft en dicht daarnaast.

In een gesprek kwam naar voren dat er een  prachtige samenwerking tussen het werk van Ellen van Toor en Geer Huybers mogelijk was. De beelden van Ellen waren ruim voorhanden en Geer zou in woord  reageren op het werk dat door Ellen aangedragen werd.

Dit werd een intensief proces. Geer reageerde intuïtief op de beelden zonder zich veel beperkingen op te leggen. De uitkomst is divers en verrassend.  Soms  verduidelijkt  het beeld het gedicht en lijkt de titel van ondergeschikt belang. Soms lijkt de titel de aanleiding tot een op zichzelf kunnen staan van het gedicht. Maar altijd is er de onderliggende interactie.

De uitkomst hiervan is de bundel “Synergie” met 40 synergieën.  Deze is te koop in de Kunstuitleen Den Helder voor €13,-