Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

30 mei 2024

Schone was

Vanaf heden te zien bij De Kunstuitleen en restaurant Kunst en Kitchen! Een overzicht van schilderijen van Peter Kempeneers.

Peter Kempeneers ”Het landschap in de schilderkunst hoort bij Nederland; het staat in een lange traditie en heeft vele vertolkers gekend. Zelf schilder ik nu zo’n 30 jaar mijn visie op dit onderwerp. Nadat ik mijn geboortestad Den Helder verruilde voor het pittoreske Wieringerwerf, en na omzwervingen via Amsterdam verhuisde naar het Groene Hart, was het voor mij vanzelfsprekend om uiteindelijk voor dit inspirerende onderwerp te kiezen en voortaan alleen nog maar landschappen te schilderen die de rechte lijnen van de Noord Hollands polder combineren met de meer directe romantiek van de traditionele Veengronden en haar plassen en rivieren.

De werken  die de kunstuitleen van Den Helder nu toont zijn voor het grootste deel gemaakt in 2023 en 2024. De samenwerking begon in 2019,  toen met een aantal schilderijen die in elk geval het onderwerp gemeen hadden. Het Hollandse landschap, weids en verstild, met veel aandacht voor de open ruimte door de lage horizon. Een aantal nieuwe werken laten datzelfde landschap zien maar dan opgevuld met waslijnen met wasgoed zoals je die op het platteland nog steeds tegenkomt, een beeld dat mij een vertrouwd gevoel geeft en een mooie manier is om zonlicht te vangen in een schilderij.

Ik zoek in mijn werk naar de balans tussen realisme en expressie, naar de juiste sfeer en de meest eenvoudige vormen om recht te doen aan mijn onderwerp. Ik houd van een ‘less is more’ benadering, maar soms is een barokke wolkenpartij nodig om een ingetogen landschap dynamiek te geven. De nadruk ligt op horizontale en diagonale lijnen, met als uitzondering af en toe een waslijn om de compositie een diagonaal aandachtspunt te geven. Zo zoek ik naar de mogelijkheden van een afgebakend onderwerp, naar variaties op hetzelfde thema.”


De tentoonstelling is te zien tot 21 juni.