Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Ode aan Sjoerd Tijken

17 januari 2020

Onlangs is kunstenaar Sjoerd Tijken overleden. Hij laat een prachtig oeuvre na waar de Kunstuitleen een deel van mag laten zien.

Hoe langer ik naar het werk van Sjoerd Tijken kijk hoe mooier ik het ga vinden. Ik moet denken aan verzamelingen van bijvoorbeeld grondmonsters als een wetenschappelijke ordening met het doel om iets te vertellen over een bepaalde tijd of plaats. De vormen die Tijken insluit in de houten ramen lijken voor een beschouwer misschien willekeurig maar Tijken heeft ten aanzien van elk object in een raam zorgvuldig gekozen wat hij wilde laten zien, deze keuze benadrukte hij door in veel gevallen de vorm of het object te herhalen. Voor de beschouwer is het vaak onduidelijk waarom hij voor een vorm heeft gekozen. Je moet gewoon kijken naar wat je ziet.

Soms echter geeft hij de zorgvuldige kijker een ingang. Bijvoorbeeld bij het werk met het ingelijste, gebruikte stuk schuurpapier. Het stuk schuurpapier geeft hij betekenis doordat hij het tot kunstwerk verheft. Ik kan me voorstellen dat je als maker een speciale band hebt met de gereedschappen en materialen waarmee je werkt. Je gereedschappen zijn het medium om het werk tot uitvoer te brengen. Zo’n stuk schuurpapier maakt samen met een menselijke inspanning en een doel, van een ruw stuk hout een glad stuk hout. Dat geeft voldoening.
Met het kunstwerk geeft Tijken het schuurpapier terecht aanzien. Dat weet je als kijker pas omdat hij je daarop wijst.