Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Nieuw in onze collectie

22 december 2018

Menno Bauer

 

Over Johan Cruyff is ooit de film “Nummer 14” gemaakt. Daarin wordt s’werelds beroemdste voetballer op zeer poëtische wijze geportretteerd: vertraagde beelden en romantische muziek ondersteunen het idee dat voetbal op dit niveau eigenlijk een kunstvorm is.
Daar kan de beeldend kunstenaar Menno Bauer het hartgrondig mee eens zijn. De schilderijen die deze Noord-Hollandse kunstenaar maakt gaan over de schoonheid van beweging.
Zijn inspiratiebron is niet het voetbalveld, maar het Stopera-toneel: de overeenkomsten met de Cruyff-film liggen in het gebruik van muziek en beweging. Het verschil is dat een balletvoorstelling niet met 4-1 gewonnen kan worden. Bauer is geïnteresseerd in de beweging van dansers. Vooral de uitvoeringen van Hans van Maanen voldoen aan de wensen.
‘In mijn schilderijen’, zegt Bauer, ‘zet ik alles in beweging. Ik wil de figuren in het schilderij laten dansen, ik wil laten zien dat alles leeft en vol spanning zit. Eigenlijk stof ik bestaande afbeeldingen af.’

Bauer heeft nooit gekozen tussen abstractie en figuratie, net zomin als hij zich richt op een bepaald onderwerp. In zijn doeken domineren vaak twee kleuren, die een tegenstelling of een spanning veroorzaken. Samen vormen zij het decor voor de bewegingen van de hoofdpersonen. Wat zij doen is geheimzinnig, maar dat ze bewegen is duidelijk. En dat maakt de schilderijen van Menno Bauer op hun beurt geheimzinnig.

bron: Henk Heijnen kunsthistoricus/directeur kunstuitleen Gouda