Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Kunstenaarsboeken-Boekenkunst

18 mei 2019

Kunstenaarsboeken-Boekenkunst


Wat is een Kunstenaarsboek?

Conceptueel kunstenaar Ulises Carrión (1941-1989) omschreef het als “een autonome en onafhankelijke vorm met daarin wellicht een tekst die de vorm benadrukt.”

Het boek als kunstwerk – Expositie i.s.m. Windkracht 13, de Kunstuitleen, Kunsthal 45 en School 7

De opening is op 1 juni 2019 om 14:00 uur in Kunsthal 45. Met Art To Take en performance

15:30 uur Kunstuitleen Den Helder

16:00 uur Windkracht 13

deelnemende locaties:

Kunsthal 45 Sonja Hillen, Carrie Meijer, Tom Kok, Carola Willbrand, Niki Murphy, Meme bartels, Ingeborg Entrop, Tanja Isbarn/ Sophie Schmidt, Gretha hengst, Ramon de Nennie, Marinus van Dijke, teja van hofte, Lawrence Bailey, Marike Hoekstra, Koos Buist, Hans Overvliet, Kim Streur, Ine van Son, Wil van Blokland, Marga Houtman, Elly Stolwijk, Huub Sadee, Bernardine Ensink, Rob van der schoor, Ben Sleeuwenhoek, Henny Schrijver, Jan van Leeuwen, Hans Belleman, Sanne Boekel en Margo van der Pool, Katrine van Klaveren, Jack Breed, Juul Helms en ‘Wild Kamperen’ met: o.a.Erik Sok, Marlien Venema, Mathilde Renes, Ellen van Putten, Gerben Hermanus, Mirjam Voets, Jantine Hos, Laura van Dijk, Carmen Heemels, Marion van der Woude,Bregtje Ziltman- Deele, Esther Hans, Esther Koeman, iris van’T bosch en Susana Mulas Lastra,
Curator Margo van der Pool, Expositie van zaterdag 1 juni t/m 18 augustus
Werk Aan De Winkel Quintus Glerum/Anna Spiliotopoulou en Margo van der Pool
Kunstuitleen Den Helder Bart Jansen, Typex,

Expositie van zaterdag 1 juni t/m 18 augustus
Windkracht 13 Typex, Anita Mandemaker, Wil van Iersel,

Expositie van zaterdag 1 juni tot maandag 1 juli
School 7 zal een filmpje van een kunstenaarsboek vertonen, verder is er een tafel waarop verschillende kunstenaarsboeken worden gepresenteerd.

Het Aangereden Dierenboek van Bart Jansen

Exemplarisch boek over ’s Neerlands fauna.

ISBN/EAN: 978-90-9021918-9
NUR: 430 Fauna
pages: 18
50 x 80 x 50 cm, mixed technique

Ja dat doen ze, de dieren. Aangereden worden. Het is een vreemdsoortige eigenschap van ze. Ikzelf bijvoorbeeld zou niet graag aangereden worden. Niet alleen is het ontzettend veel gedoe naderhand, en geregel enzo. Maar het doet ook zo’n zeer. En soms ben je dood.
De dieren echter, schijnen daar toch heel anders over te denken, en ze blijven dan steeds vol verve aangereden worden, alsof je pas meetelt als je geraakt bent door een mercedes.
Ik begon het een aantal jaren terug ook te zien, die constante stroom van aangereden dieren. Toen ben ik ze maar gaan verzamelen, zodat ze ten minste niet voor niks waren platgereden. Ik besloot een boek over ze te maken. Alsof platte konijnen een andere soort zouden zijn dan gewone konijnen. En platte uilen een ander soort uilen. En platte eekhoorns een heel apart soort eekhoorn, die je kan aaien.
Niet met foto’s, dat was niet nodig: een foto is plat, maar ze waren al plat. Dus dan maar zo, rudimentair opgezet, gepreserveerd zoals ik ze vond. In een boek. Het weegt 60 kilo en is het onhandigste boek dat er is. En het stinkt. En het staat hier. Ik denk dat ik het ruik.
Het heeft een ISBN nummer maar niemand koopt Het Aangereden Dierenboek.
Het is slechte handel.

Maar het bestaat toch.

Typex

Typex is het pseudoniem van Raymond Koot (1962), een Nederlandse striptekenaar, illustrator en schilder. Sinds begin jaren 90 werkt Typex als illustrator voor kranten en tijdschriften als VPRO, OOR, Zone 5300, Vrij Nederland, Intermediair, NRC, Volkskrant en De Filmkrant. Zijn eerste strips verschenen in het stripblad Balloen. Typex is bekend van zijn boeken Melkman, De Wolkenfabriek (Een Gouden Boekje), Rembrandt (2013) beeldroman in opdracht van het Rijksmuseum Amsterdam en Andy (2018) een graphic novel over Andy Warhol. In 2019 won hij de Stripschap prijs, een oeuvreprijs voor striptekenaars. Tijdens de expositie Kunstenaarsboeken zijn in Galerie Windkracht 13 en De Kunstuitleen prenten uit het boek ‘Andy, Feitelijke Fictie’ te zien.

ANDY, FEITELIJKE FICTIE: Schilder, illustrator, filmmaker, auteur, producer, acteur – geniaal en vernieuwend of plat en provocerend? Andy Warhol is een ongrijpbare figuur die vele gedaanten heeft aangenomen. Dankzij Typex, die eerder het levensverhaal van Rembrandt verstripte, krijgt ’s werelds bekendste popartist nu zijn eigen fifteen minutes of fame. In tien delen leidt Typex de lezer langs het levensverhaal van Andy Warhol, waarmee hij zowel een portret van de kunstenaar als de 20e eeuw schetst. Zonder daarmee de schijn van volledigheid of zelfs maar te willen wekken. Niet voor niets luidt de ondertitel: feitelijke fictie. In Typex’ Andy komt Warhol over als iemand die zijn hele leven toevallig op het juiste moment op de juiste plaats was. Is hij een geniale kunstenaar met een feilloos oog voor wat hip en happening is? Een passieve figuur die zijn moeder zijn illustraties laat inkten? Die andermans ideeën steelt om te gebruiken in zijn films? Een handige zakenman die met een minimale investering de hoogste prijs voor zijn werk kan vragen? of een gevoelige kunstenaar die zijn eeuwige onzekerheid verhult met een excentrieke entourage?