Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Kunstenaar van de maand, Guda Koster

24 mei 2023

Het werk van Guda Koster beweegt zich in het gebied tussen mode, beeldhouwkunst, fotografie en performance. Haar sculpturen zijn gemaakt van textiel en gerelateerd aan kleding. In haar foto’s wordt het menselijk lichaam geïntegreerd met geometrische vormen in felle kleuren, die soms bekleed zijn met stoffen in opvallende patronen. Het is niet duidelijk waar de grens tussen lichaam, abstracte vorm en omgeving ligt. De soms ongemakkelijke poses van de modellen tonen vaak niet meer dan een been of een arm. De gezichten zijn onzichtbaar, waardoor de modellen vooral ‘sculpturen’ blijven. Kosters werk is niet abstract, maar wel gestileerd. Het zijn nauwkeurig uitgedachte hedendaagse ‘tableaux vivants’ vol met verwijzingen naar de alledaagse werkelijkheid. Haar werk is mysterieus én  toegankelijk en altijd direct herkenbaar als een Guda Koster. In die geënsceneerde foto’s is zij meestal zelf het model. 

Sinds 2016 werkt zij samen met Frans van Tartwijk aan performances, waarin de sculpturen op plekken in de openbare ruimte verschijnen. De performances zijn vaak geen aangekondigde gebeurtenissen en het publiek zijn de voorbijgangers die toevallig ter plekke zijn. Vaak gebeurt er langere tijd niks en blijven de figuren als bevroren staan, maar dan is er plotseling toch een handeling, geluid of wordt er zelfs gezongen of worden er een paar eenvoudige danspassen gemaakt. Tweede Pinksterdag komt een van haar sculpturen tot leven in het park rondom het LAM museum in Lisse.

In 2017 en 2020 maakte zij kostuums voor twee voorstellingen van dansgroep AURA uit Kaunas, Litouwen en momenteel werkt zij aan een opdracht van museum Milles Formes uit Clermond Ferrand. Daarnaast heeft zij veel internationale tentoonstellingen. Guda Koster woont en werkt in Amsterdam.

U kunt enkele werken van Guda Koster lenen bij De Kunstuitleen.