Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Kunstenaar van de maand: Lizan van Dijk

08 december 2016

Interview met Lizan van Dijk over de sculptuur ’Still together’

I. ‘’Had je bij dit beeld eerst het idee of kwam je de vorken tegen en ging je er daarna een beeld van maken?’’
L. ‘’Ik heb een huis in Frankrijk met atelier en ik bezoek daar regelmatig markten in de buurt, daar vind je enorm veel mooie spullen. Onder andere veel landbouwwerktuigen en gereedschappen om de grond te bewerken. Ik verzamel van alles en dat gaat dan thuis allemaal in een grote bak. Als ik een idee heb voor een beeld, pak ik daaruit wat ik nodig heb.’’
I.  ‘’Las je de objecten dan zelf in elkaar?’’
L. ‘’Nee, daar vraag ik een klusjesman voor. Ik denk zo’n beeld uit en vraag dan of hij het volgens mijn idee in elkaar wil zetten. Als hij aan het lassen is, kijk ik de andere kant op, hij kijkt door zijn lasbril en bevestigd het aan elkaar. Als ik de andere kant opkijk, hoop ik dat het goed komt en meestal is dat zo.’’
I. ‘’Heb je een voorkeur voor vorken?’’
L. ‘’Ja, ik houd van dun materiaal. Dikke vorken laat ik liggen op de markt. Het gaat me bij een beeld maken niet meer om de betekenis van het voorwerp maar om de vorm van het object.
Die vorkensculptuur zou prachtig zijn op een rotonde maar ik had het daar laatst over met vrienden en die waren bang dat als iemand daar een ongeluk zou krijgen zij aan de vorken gespietst zouden kunnen worden.’’
(Lizan mijmert) ‘’Misschien moet het beeld dan op een heuveltje.
Sokkels zijn trouwens moeilijk, dat is nog een andere kwestie. Daar zoek ik vaak lang naar.’’
I. ‘’Zouden er dan aardappels onder de sculptuur gepoot moeten worden?’’
L. ‘’Nee, absoluut niet. Het gaat niet om de betekenis van de vorken. Ik zou die heuvel willen asfalteren.’’
I. ‘’Als iemand naar het beeld kijkt en toch heel erg aan gereedschappen om de aarde mee te bewerken moet denken, vind je dat dan vervelend?’’
L. “Nee, de meeste sculpturen lijken niet op iets. ‘Still together’ is daar een uitzondering op.
Ik heb geen invloed op wat de mensen denken, zelf denk ik er het mijne over.’’

Archief kunstenaar van de maand.