Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Hein van der Voort

16 maart 2022

Hein van der Voort

Schilderijen Hein Vandervoort:

Nieuw werk van Hein Van der Voort in de collectie van Kunstuitleen Den helder. Een aantal schilderijen uit de tijd dat Van der Voort zijn werk voortkwam uit de reizen die hij door de USA maakte zijn nu opgenomen in de collectie van de Kunstuitleen. Hij heeft heel wat jaren schilderijen gemaakt waarin hij elementen die hij in de USA tegen kwam verwerkte. Lange autoritten, funky motels, natuur en persoonlijk avontuur komen vaak terug in het werk. De werken die nu bij de uitleen te vinden zijn zijn allen in zwart wit. Ontdaan van kleur lijken het beelden uit een road movie. Dat was jaren de wereld waarin hij zich thuis voelde. Vanuit Seattle (waar zijn zus woont) maakte hij met zijn vrouw vele reizen door zo goed als het hele westen van de Verenigde Staten en ook richting het midden en tot in Canada. De aldaar gemaakte fotografische beelden komen terug in de schilderijen.

Eenmaal terug in Nederland ontstonden vele schilderijen met deze thematiek in zijn atelier in Lisse. Die beelden waren niet genoeg om de sfeer vast te houden, een collectie oude Amerikaanse koelkasten uit de jaren 40 en twee oude Amerikaanse auto’s hielpen hem de sfeer die hij daar zo intrigerend vond te blijven beleven.  Rondrijdend door de bollenstreek in een Cadillac uit 1972 met zijn beide zoons op de voorbank was een bijzondere tijd. Later volgde er nog een Mercury stationwagon uit de jaren 80. Er zijn ook werken gemaakt waar deze wagens in figureren.

Veel van het werk uit deze tijd is opgenomen in collecties van o.a. Heden Den Haag, Link Art Company, SBK Amsterdam, Leaseplan, PricewaterhouseCoopers en het Stedelijk Museum te Amsterdam. In zijn recente werk heeft de schilder het thema los gelaten op zoek naar nieuwe uitdagingen.

 

Archief kunstenaar van de maand