Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Frits Smid toont cartoons Drs. P

15 januari 2022

Exclusief te zien bij de Kunstuitleen, leven en werk van Drs. P in stripvorm door Frits Smid!

Graag nodigen we u uit, op Zaterdag 16 april om 15.00 uur, voor de feestelijke opening van de tentoonstelling “La bande dessinée de Drs.P”, een tentoonstelling van een selectie striptekeningen over het leven en werk van Drs. P door Frits Smid.

In restaurant Kunst en Kitchen, wordt u getrakteerd op een hapje en een drankje uit de Egyptische keuken.

Frits Smid (Beverwijk, 1968) is beeldend kunstenaar, gespecialiseerd in cartoons en strip. Cartoons van zijn hand verschijnen sinds 2008 wekelijks in de IJmondedities van het Noordhollands dagblad en IJmuider Courant.

Frits is een allrounder die zich in het verleden onder meer met schilderen, dichten, technische illustraties, performance art en filmen heeft beziggehouden. Tweemaal is hij stadsdichter geweest van Beverwijk.

Recentelijk heeft Frits zich erop toegelegd om bekende liedteksten van Drs.P in strip uit te werken.  Per lied in een verschillende stijl getekend. Het album zal verschijnen in het voorjaar van 2022.             

‘Bij een jaar vol stilstand kunnen zaken rijpen die anders ideeën blijven. Één zo’n idee dat al langer in mijn hoofd speelde was het tot strip vertalen van diverse liedteksten van Drs. P’. Het lange coronajaar gaf Smid de tijd om daadwerkelijk iets met dat idee te doen.
Het resultaat mag er wezen.

 Waarom de liederen van Drs. P in stripvorm?

”Zoals zovelen van ons zat ook ik vanaf begin 2020 lange tijd thuis. En had dus zeeën van tijd om te tekenen. (Naast mijn cartoonwerk voor het Noord-Hollands dagblad) Het idee had ik al langer. Iets doen met de liedjes van Drs.P. En zien of ik ze aldus kon publiceren.

Met zijn muziek ben ik een beetje opgegroeid. In de jaren 60, 70 en 80 verblijdde de doctorandus Nederland mij regelmatig met scherpzinnige liedteksten, uitermate consequente rijmen en rake humor. “Zonder Drs.P zou alles ánders zijn geweest.” Zei cabaretier Erik van Muiswinkel ooit.

Veel liedjes van Drs.P lenen zich bijzonder goed om uit te werken in een strip. Zo één als ‘Dodenrit’ is iets wat als een film aan je voorbij trekt. Ook de toch wel zwarte humor in de liedjes werkt erg sterk. Eerlijk gezegd legt er in ieder lied wel iemand het loodje.  Zusters die elkaar vergiftigen, een inwonende seriemoordenaar, en hoe zwart is het wel niet om al je kinderen voor de wolven te gooien?

Elk liedje heb ik zijn eigen stripstijl gegeven. Klare lijn, realistisch, middeleeuws of houtsnede. Dat versterkt het eigen karakter van een lied, net zoals een melodie of een instrument dat doet.

‘La bande dessinée de Drs.P’ is als titel gekozen omdat alliteraties nogal een sterke rol spelen in veel titels van de doctorandus.

Het boek is er gekomen. Het is open te slaan, en mee te lezen met zijn muziek als achtergrond. Met trots stel ik hier dan ook de originele pagina’s ten toon, die het verhaal van de ontstaansgeschiedenis geven.”

  

 

DR1