Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Expositie: Sjaak Kooij en Piet Lont

14 januari 2019

De Kunstuitleen en Windkracht13 organiseren samen een expositie waarin een overzicht wordt getoond van werken van Sjaak Kooij

 

De opening vindt plaats op zondag 20 januari 2019 met eerst een preview om 14.30uur in de Kunstuitleen en om 15.00 uur de officiële opening in Windkracht 13.
De tentoonstelling is te zien t/m 17 maart 2019

Piet Lont

Gelijktijdig worden er in de Kunstuitleen een serie nieuwe werken van Piet Lont getoond. Alle werken hebben als thema schelpen en vis.
Deze werken worden na 17 maart opgenomen in de collectie en zullen voor al onze abonnees te leen zijn.
Er is tevens een prachtig boek van Piet Lont te koop, ”Uit zee” met de originele serie prenten.
U bent allemaal van harte welkom!

Sjaak Kooij (1982)

“In mijn werk betrek ik flarden van de actualiteit; met name sociale, culturele en politieke onderwerpen die het gezicht van deze tijd bepalen. Beelden uit actuele media en alledaagse gebeurtenissen – afgewisseld met beeldmateriaal uit eigen archief – haal ik uit de oorspronkelijke context waardoor er een spannende interactie ontstaat tussen beeld en inhoud. Hierdoor wordt de kijker op een andere manier geconfronteerd met deze hedendaagse onderwerpen.

Thema’s als anonimiteit, vervreemding, individualisme en vergankelijkheid spelen een grote rol in mijn werk. Deze thema’s – in een soms wat absurde enscenering – confronteren de toeschouwer met ideeën en vragen die ik neerleg. Hierbij zelf geen standpunt innemende, maar vooral met het doel de kijker te laten beleven’

‘De kunstwerken vertellen over een zoektocht naar grenzen, waarin techniek en beeld samensmelten tot een groot geheel.

De contrasten zijn niet alleen inhoudelijk terug te zien, maar ook in techniek en vormgeving. Door een gelaagde manier van werken gaat het schilderij tijdens het proces een dialoog met zichzelf aan. Het schilderen ‘an sich’, het werken met diverse materialen met verf in de basis, is een belangrijk onderdeel van de totstandkoming van het kunstwerk. Het proces van toevoegen, weglaten en overschilderen, maar vooral het werken met het medium schilderen, is voor mij als kunstenaar essentieel.’

PIET LONT

“Mijn vader was visser in hart en nieren. Altijd als hij thuis kwam van zee of van het Ijsselmeer bracht hij vis mee voor ons en de kat.|
Voor mij nam hij schelpen van de Noordzee en het wad mee. In de zomer rookte opa iedere week paling, ik zat er dan naast. Zo groeide er bij mij een liefde voor schelpen en vis. Ik verzamelde de schelpen en vroeg anderen schelpen mee te nemen. Ik gebruik de schelpen en de vis voor mijn werk. De vis koop ik op de markt, bak ze of schilder ze, geniet van de kleur en de vorm.”

bron: “Uit zee” van Piet Lont

Interview met Piet Lont over zijn werk “Wachtenden, Schiphol”

Ik bel Piet Lont op en vraag hem of ik hem een paar vragen mag stellen over zijn werk ‘Wachtenden, Schiphol’. eerst is er verwarring……

L.‘’Bedoel je die ene met die monitors?”Ik kijk goed maar nee, geen monitors. Ik zeg ’’Er lijkt wel een automaat te staan, links in de hoek.”
L. ”Ja! Dat is die met die bloemen automaat!”

I. “Maar je ziet maar heel weinig van die bloemenautomaat!”
L. “Het gaat ook om de lijnen, die automaat is dan alleen nog belangrijk als een onderdeel van de tekening.
Ik maak altijd werken in serie. Dit was de vliegveld serie maar ik heb ook op treinstations getekend en op busstations. Op al die plekken komt ander publiek. Reizigers naar Berlijn zien er weer anders uit dan forenzen.
Op perron 1 zijn een ander soort reizigers dan op perron 12. Op perron 1 vertrekken ze vaak naar Schiphol en op perron 12 heeft de trein als eindbestemming Den Helder.”
I. “Wat ziet u dan aan mensen die op de luchthaven wachten?”
L. “Het is alsof ze al vliegen. Ze hebben een verre bestemming.”
I. “Die mensen zijn allemaal anoniem, net als de ruimtes. Alsof u het universele van een wachtende mens wil laten zien.”
L. ”Het zijn allemaal passanten, ik wil niet met ze in gesprek gaan. Ik bekijk ze en ik teken ze.”

Lees het hele interview op onze website:https://kunstuitleen-denhelder.nl/kunstenaar-maand-piet-lont/