Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

expositie: Peter Bes en Irene Grijzenhout

30 juli 2022

Graag nodigen we u uit, op Zondag 19 juli 2021 om 15.00 uur, voor de feestelijke opening van de tentoonstelling van Peter Bes en Irene Grijzenhout.

In restaurant Kunst en Kitchen en de Kunstuitleen, zal een overzicht getoond worden van sculpturale werken, schilderijen en tekeningen van de beide kunstenaars.

Wat kunt u verwachten?

De tentoonstelling wordt officieel geopend door Inge Beeftink van de Kunstuitleen. Daarna zal Linda Rose Smit van Kunsthal 45 iets vertellen over ”Help de kunst in Den Helder naar de Kelder”
Een Drankje en een hapje uit de Egyptische keuken.
muziek van Mellow Men.

Mellow Men speelt bekende jazz standards uit het Great American Songbook op geheel eigen wijze. Naast prachtige ballads als The Nearness of You, In a Sentimental Mood en Round Midnight staan ook nummers als Doxy, St. Thomas, Footprints en Bernie’s Tune op het repertoire. Mellow Men bestaat uit: Bill Kunst – sax en Cees van den Berg – contrabas

Peter Bes

De beelden van Bes laten vaak terloopse situaties zien zoals Personen die iets in hun tas zoeken, een vrouw die ligt te zonnen, bekeken van schuin, boven op haar rug.
Mannen die op een bank zitten in een meubelboulevard. Misschien wachten ze terwijl hun partner aan het winkelen is. Vrouwen die met kleren aan, even bevallig op een bed hebben plaatsgenomen, voorbijgangers op straat in Budapest, Iemand die schijnt te wachten. Een auto die geparkeerd staat in een lege straat.

Op onze website is een interview te lezen met Peter Bes, hier alvast een voorproef:

Bes groeide op in Den Helder. Hij had twee hardwerkende ouders. Hij tekende graag. ‘’Mijn enige referentie naar kunst was in die tijd tekeningen en aquarellen die je wel op de markt zag, van Parijs bijvoorbeeld en natuurlijk platen van Anton Pieck. Daar keek ik wel naar.’’
Toen hij naar de MULO ging waar ook Rudi van de Wint op school zat, gingen ze een keer met de klas naar een tentoonstelling van Breitner en Witsen in het oude gemeentehuis. Dat maakte een verpletterende indruk. ‘’Het was de tijd van stadsvernieuwing en er werd ook veel afgebroken, o.a. het station. Het stedenbouwkundig bombardement noemde ik dat. Ik begon enorm veel te tekenen en te schilderen want ik had gezien hoe Breitner die bouwputten als onderwerp voor zijn schilderijen gebruikte. Dat vond ik prachtig. Als een verslaggever bracht ik heel Noord-Holland in kaart. Ik deed veel ervaring op en had een aardig oeuvre waarmee ik van mijn ouders op 16-jarige leeftijd toelatingsexamen mocht doen voor ‘’de Rijksnormaalschool, opleiding voor tekenleraren in Amsterdam’’. Ondanks dat ik pas 16 was, eigenlijk te jong en de school als eis had dat je een hbs-opleiding had gedaan in plaats van de mulo werd ik toegelaten. De grote stapel werk en mijn talent gaven de doorslag.’’

 Lees verder op onze website via https://kunstuitleen-denhelder.nl/peter-bes

DSCN7413

 

 

 

 

 

 

 

 

Irene Grijzenhout,  autodidact maakte sinds 1972 keramische objecten. Haar thema’s waren lange tijd schepen, boomstammen, spiegelingen, dans en beweging. De laatste jaren richtte ze zich vooral op het afbeelden van dieren. Dieren inspireerden haar, niet alleen vanwege hun kwetsbare schoonheid maar ook door hun ontroerende integriteit en hoge aaibaarheidsfactor. De tekeningen zijn in enkele gevallen voorstudies voor het keramiek, maar er zijn ook opzichzelfstaande kunstwerken bij.
Ze experimenteerde met glazuren, hiervoor waren de seizoenen en het licht aan de kust een belangrijke inspiratiebron. Behalve de vorm van de beelden is ook de kleur erg belangrijk.

Een interview met Irene Grijzenhout verscheen al eerder op onze website

I. “Hoe begon je met beelden maken?”

G. “Dat was zo rond mijn 27e. Toen ik eenmaal aan de gang ging raakte ik zo razend enthousiast dat ik niet meer kon ophouden. Ik maakte naïeve beelden van al mijn familieleden, dat was toen de tendens.  Na een jaar had ik een grote tentoonstelling in ‘’Galerie de Kapberg’’ in ‘’Egmond aan den Hoef’’ en wat denk je? Alles werd verkocht! Mijn allereerste tentoonstelling! Ik ben nog nooit zo blij wakker geworden die volgende ochtend.
De grap is dat ik uit een a-cultureel gezin kom. Mijn familie vond mijn beelden vreselijk lelijk en mijn moeder kocht uit medelijden een beeld van mij  uit die  tentoonstelling omdat ze dacht ‘’Irene zal wel niks verkopen’’. Toen ze hoorde dat alles verkocht was, was ze stom verbaasd en had ze spijt als haren op haar hoofd dat ze dat beeld van mij gekocht had.”

I. “Waarom dan?”

G. ”Ze zei dat dan beter iemand anders het beeld had kunnen kopen omdat het dan toch wel verkocht zou zijn.”

I.”En later?”

G. ”Ik werkte door en had zoals dat gaat goede productieve periodes maar ook mindere periodes. Uiteindelijk begon ik met het maken  van boten en dat was het begin van iets nieuws. Vereenvoudiging en vorm gingen een steeds grotere rol spelen.”

Lees het hele interview via: https://kunstuitleen-denhelder.nl/kunstenaar-maand-irene-grijzenhout/

Ontwerp-voor-een-schuur-in-de-vorm-van-een-apenkopen-Irene-Grijzenhout