Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Emo Verkerk

11 september 2021

Chez George III

Graag nodigen we u uit, op Zaterdag 18 september om 15.00 uur, voor de feestelijke opening van de tentoonstelling, ‘Chez Georges III’ van Emo Verkerk.

In restaurant Kunst en Kitchen en de Kunstuitleen, zal een overzicht getoond worden van een selectie schilderijen over Frank Zappa en Wallace Black Elk.

De tentoonstelling wordt geopend door George Hannah van Restaurant Kunst en Kitchen.
U wordt getrakteerd op een  Drankje en een hapje uit de Egyptische keuken.

Emo Verkerk

In 1976, op 21-jarige leeftijd, maakte Emo Verkerk zijn eerste kunstwerk. Hij nam een bestaande keukenstoel en verlengde de zitting tot ongeveer een meter. De gedachte erachter was dat je aanwezigheid op het puntje van deze stoel actiever in de ruimte zou zijn. Dit is een wonderlijk begin van een oeuvre dat vooral bestaat uit portretten van historische personen, die er dus niet op konden plaatsnemen om geschilderd te worden.

Dat kon dan een schrijver zijn geweest of filosoof, cartoonist of collega schilder, existentialist of gelovige. Een rationalist of idealist, musicus of componist, acteur of toneelschrijver. Zelfs een goochelaar of een sjamaan.

Maar de keuze van Verkerk voor deze of gene ligt vrij gevoelig. Er moet bepaald een klik zijn. Zijn motief is geen adoratie of idolatrie, maar sympathie. En de ontmoetingen zijn nog vrij toevallig ook, want van een rode draad is amper sprake. Zijn benadering van de individuele gevallen is telkens uniek en leidt dan ook tot verrassende oplossingen. En meer dan eens wordt dit proces een heuse zoektocht die resulteert in meerdere portretten van de persoon. Zoals in het geval van Frank Zappa en Wallace Black Elk, waar nu een selectie uit wordt getoond.

Emo Verkerk ziet het zo: “De mensen die ik schilder boeien me gewoon. Vanwege mijn warme belangstelling voor kunst, cultuur, literatuur en psyche. Dan voel ik de behoefte om ze uit te beelden. Het eigenlijke werk draait om inleving. Het fascinerende is de richting daarvan. Er rust bij wijze van spreken patent op die inleving. Niet bij mij, maar bij de persoon in kwestie. Die bezit het patent en daar hangt een prijskaartje aan. En het prijskaartje is het uiteindelijke portret. Kortom, inleving is niet het middel, maar het gevolg. Ik leer iets terug van het portret en begrijp de persoon in kwestie beter. Die komt a.h.w. tot leven. Het perspectief is veranderd. Vrij letterlijk zelfs. Het portret komt naar voren uit een bron, die je kan zien als het verleden en verschijnt in het hier en nu. Mijn inleving is reflectie. Dat is m.i. ook de clou geweest in de presentatie van Bijbelse figuren op schilderijen uit de vroege Renaissance. Alleen wij ervaren dat niet meer zo, omdat alles om onszelf draait.”

Dat puntje van die stoel was zo gek nog niet.

Evert Marsmans

DEN HELDER

Huh? Kijkt Frank Zappa vanaf zaterdag neer op bezoekers van de Kunstuitleen? Jazeker, dat gebeurt op de expositie ’Chez Georges III’ van Emo Verkerk.

De Helderse kunstenaar hangt in de Kunstuitleen en in restaurant Kunst en Kitchen een aantal portretten. In de Kunstuitleen zijn dat impressies van de befaamde en inmiddels overleden musicus Frank Zappa. In Kunst en Kitchen hangen de gezichten van Wallace Black Elk.

Trots

Inge Beeftink, sinds ruim vier jaar het gezicht van de Kunstuitleen, organiseert de expositie in samenwerking met Georges Hanna, kunstenaar en eigenaar van het naastgelegen restaurant Kunst en Kitchen. „Georges heeft zijn sporen in de Helderse kunstwereld inmiddels ruimschoots verdiend. Hij is een gerespecteerd kunstenaar met een enorm netwerk en uit dat netwerk hebben we geput. Emo Verkerk is een internationaal werkende en erkende artiest, die graag iets voor kunst en stad doet. Ik ben supertrots dat de Kunstuitleen betrokken is bij de expositie van deze belangrijke kunstenaar.”

De Kunstuitleen heeft werken van Verkerk in de collectie. Het is grafiek (werken in oplage, red). „Van zijn broer, de kunstschilder Rob Verkerk, hebben we sinds kort ook unica in de collectie. Zo vertelt onze collectie toch weer een uniek verhaal.”

„Ik ben trouwens supertrots op elke expositie die we hebben kunnen organiseren hoor”, haast Beeftink zich te zeggen. „De afgelopen expositie was gewijd aan Peter Bes, toevallig ook een groot artiest uit de regio. Toch vertel ik in exposities niet alleen het verhaal van grote geslaagde kunstenaars. Ik laat ook graag beginnende kunstenaars of artiesten met een klein publiek zien. Het is voor de Kunstuitleen belangrijk om veel aspecten van kunst te tonen. Dat reflecteert onze collectie en onze leden.”

Podium

Beeftink somt moeiteloos een aantal zeer uiteenlopende kunstenaars op die ze via de muren van de Kunstuitleen een podium heeft kunnen geven. „Het was bijvoorbeeld geweldig om striptekenaar Daniel van den Broek uit Julianadorp te kunnen presenteren. Hoe leuk is dat, de tekenaar van Jan, Jans en de kinderen. Of de schilderijen van de relatief onbekende Hans Langbroek. Hij werkt veel in Frankrijk. Door zijn werk leek het of er een Frans zonnetje scheen in de Kunstuitleen.”

De Kunstuitleen, nu gevestigd op Willemsoord, is voornemens om samen met Kunsthal 45 te verhuizen naar de kelder onder het pand van de oude V&D. „Ik verheug me daar ontzettend op”, zegt Beeftink. „We zitten hier natuurlijk al op een prachtige locatie. Toch denk ik dat we in de kelder nog beter tot ons recht komen. Vooral omdat we daar de beschikking hebben over rechte muren. Dat is hartstikke prettig als je schilderijen wilt laten zien. In dit pand zijn alle wanden op de bovenverdieping schuin, dat zijn geen expositiemuren.”

Voordelen

De Kunstuitleen tekende recent een intentieverklaring om samen met Kunsthal 45 het pand aan de Beatrixstraat te betrekken. „Die verklaring is beslist nog geen detailverslag van al onze plannen”, legt Beeftink uit. „Maar ik zie wel grote voordelen voor de hele kunstsector in onze stad. Beide instellingen hebben bijvoorbeeld deels een eigen publiek. Deze twee groepen kunnen elkaar nu ontmoeten en leren kennen. Ook de kunstenaars die samenwerken met Kunsthal 45 leren nu misschien de Kunstuitleen kennen in de praktijk. Andersom zit de Kunstuitleen op de eerste rij als nieuw talent zich aandient. Ik hoop dat er meer dynamiek heerst en dat we elkaar op een positieve manier kunnen versterken.”

De expositie ’Chez Geroges III’ van Emo Verkerk wordt zaterdag 18 september om drie uur geopend.