Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Lezing: De papieren Handdruk

04 mei 2018

De papieren Handdruk

Op initiatief van de Kunstuitleen organiseren Windkracht 13, Kunst en Kitchen en de Kunstuitleen zondag 27 mei een interessant, afwisselend programma met om
14.30 uur een rondleiding In Windkracht 13 langs het werk van Anita Mandemaker en Co van Gasteren door Inge Beeftink, een mooie gelegenheid om inzicht te krijgen in de werkwijze van de kunstenaars en de manier waarop zij tot hun onderwerpen komen.
Hierna lopen we gezamenlijk naar restaurant Kunst en Kitchen alwaar om 15.30 uur de opening van de tentoonstelling van Bill Kunst zal plaatsvinden.

Om 16.30 uur is er een lezing van Alex de Vries over Conceptuele kunst,

“De Papieren handdruk”.

Rond staat er heerlijk Egyptisch eten klaar voor alle gasten.

De kosten voor dit middagvullende programma zijn €19,50 excl. drankjes

U kunt reserveren via de website van Kunst en Kitchen onder vermelding van ‘lezing’: https://kunstenkitchen.nl/reserveren/

Als u vegetariër bent, geef dit dan graag even door bij uw reservering.

Alex de Vries

 

Alex de Vries (1957) was in 1979 mede-oprichter van het tijdschrift Metropolis M. Van 1984 tot 1989 werkte hij in het Shaffy Theater in Amsterdam. Vervolgens was hij acht jaar hoofd Communicatie van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Van 1997 tot 2001 was De Vries directeur van de kunstacademie in ’s‑Hertogenbosch. Sinds 2001 werkt hij als zelfstandig auteur, adviseur en curator in het bureau Stern / Den Hartog & De Vries in Den Haag. Met zijn compagnon, grafisch ontwerper Jan Willem den Hartog, beheert hij uitgeverij De Zwaluw.

De papieren handdruk

Zijn lezing ‘De Papieren Handdruk’ gaat over zijn persoonlijke ervaringen met conceptuele kunst vanaf 1976. Via geluidskunst, boekkunst, visuele poëzie en performances benadert hij de positie en de intenties van de conceptuele kunst. Wie zijn internationaal en nationaal gezien de belangrijkste vertegenwoordigers? Wat waren hun belangrijkste inspiratiebronnen?

 

Rondleiding langs het werk van Anita Mandemaker en Co van Gasteren bij Windkracht 13 en de Kunstuitleen.

 

citaat: ”Door combineren en associëren of het toevoegen van abstracties ontstaan er beelden met een nieuwe betekenis. Het mooiste is wanneer je jezelf kunt verrassen”.

Dodeskaden, Co van Gasteren

citaat: “Onder extreme omstandigheden hing de rups vijf jaar onder een ijskoude rots. Ik dacht aan mezelf in mijn atelier en voelde overeenkomst.”

Anita Mandemaker

Opening Bill Kunst in restaurant Kunst en Kitchen.

Bill Kunst (1947)

In Restaurant Kunst en Kitchen toont Bill Kunst een overzicht van zijn werk.

De huidige schilderijen van Bill Kunst zijn opgebouwd uit horizontale en verticale verfstreken.
Het schilderij is het pure resultaat van het schilderen zelf. Al onderzoekend en schilderend, altijd uit de hand, zonder hulpmiddelen als het afplakken met plakband, ontstond een serie met als verzamelnaam New Dutch Painting, waarin ruimte is voor het begin en het einde van de kwaststreek.
De eenvoudige schildershandeling wordt hierdoor nog meer benadrukt.
De gebieden, waarin dit zichtbaar wordt, zijn schilderachtig en vormen een restvorm. Deze restvorm is de tegenstelling van wat als vorm fungeert in het schilderij. De aanhef en de afzet van de kwaststreek vertellen het ontstaan van het schilderij.