Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

Bill Kunst

12 mei 2023

Kunstuitleen Den Helder en Restaurant Kunst en Kitchen nodigen u uit voor de feestelijke opening van een expositie van Bill Kunst.  De opening vindt plaats op zaterdag 13 mei om 15.00 uur.

In restaurant Kunst en Kitchen wordt u getrakteerd op een hapje uit de Egyptische keuken.

Beeldend kunstenaar Wim Roose zal aandacht geven aan het verschenen boek ‘Denkbeelden’ over het werk van Bill Kunst.

Kunst zelf zal aan de hand van een afbeelding van een schilderij van Rembrandt vertellen over kunst en illusie.


De tentoonstelling is te bezichtigen tot 14 juni 2023.

Bill Kunst: “Ik zie het als een archeologisch graven in het kunstverleden.  Ik kijk terug naar het verleden en hertaal een opnieuw beleven van de beeldtaal verticaal en horizontaal, primaire kleuren rood, geel en blauw.

Mijn vertrekpunt is de beeldende kunst zelf, gefascineerd door Stijl en Functionalisme laat ik mij leiden door wat ooit in het verleden als zeer avant-gardistisch en revolutionair werd beschouwd: Het beginsel van volledige abstractie, dus elke verwijzing naar de zichtbare werkelijkheid wordt uitgebannen. De inhoud en betekenis wordt een puur beeldende.

Ik borduur voort op de uitspraak: een schilderij is een plat vlak gevuld met verf.

In mijn beeldend werk probeer ik een verbeelding te maken van een oppervlak. Immers een oppervlak is een plat vlak gemarkeerd door lengte maal breedte. 
Dat wordt meestal uitgedrukt in bijvoorbeeld vierkante meters (m2 ). Voor de m kan je alles invullen. In het bijgevoegde voorbeeld is m= a+4b. Schilderkunstige vrijheden worden veelvuldig toegepast, zoals de zichtbaarheid van de aanzet en het einde van de kwaststreek aan de randen van het schilderij, het verbeelden van de wiskundige vergelijkingen, het veelvuldig overschilderen van een kleur, zodat een diepe verzadiging van kleur ontstaat”.

JAZZPALETTEN

Bij Kunst & Kitchen is de expositie van het abstracte werk aangevuld met portretten van jazz coryfeeën. Deze portretten zijn het tegenovergestelde van het abstracte werk en zijn spontaan geschilderd. Het bijzondere is dat het schilderij tevens als palet diende. Het zijn dan ook ruige intuïtief geschilderde portretten. Sonny Rollins, Rinus Groeneveld, Lester Young en Billie Holiday hangen gebroederlijk bij elkaar. Bill Kunst speelt zelf saxofoon en is altijd geïnteresseerd in stromingen binnen de jazzmuziek.Het experimentele hiervan vinden we weer terug in zijn abstracte schilderijen

Bill Kunst, Sonny Rollins