LEVENSDRIFT, een expositie van Gea Karhof
30 augustus 2024Met gepaste trots, presenteren Kunstuitleen Den Helder en Restaurant Kunst en Kitchen de tentoonstelling ”LEVENSDRIFT” van Gea Karhof.
In ruim 50 jaar heeft zij een eigenzinnig oeuvre weten op te bouwen. Haar werk is niet te verbinden aan een groep of beweging en dat maakt het zo bijzonder.
De expositie wordt geopend op 14 september om 15.00 uur, u bent van harte uitgenodigd. Karhof zal tijdens de opening een toelichting geven aan de hand van enkele geselecteerde werken uit de expositie.In restaurant Kunst en Kitchen, wordt u getrakteerd op een drankje en een hapje uit de Egyptische keuken.
De tentoonstelling is te zien tot zaterdag 14 december.
Gea Karhof
De handgekleurde etsen van Gea Karhof laten een ‘wereld van ideeën’ zien.
Heden en verleden komen samen in een ‘globale wereld’.
De vroegste etsen hebben vooral de NATUUR als onderwerp. Daarin figureren bijzondere modellen. Wanneer ze een van hen tegenover Toetanchamon tekent en deze serie ‘Lines of History’ noemt, begint het reizen naar Egypte en verre cultuurgebieden. In de etsen die volgen ontstaan verbindingen tussen verschillende tijden en CULTUREN.
Daaruit volgt een serie grote etsen met TORENS, een belangrijk oriëntatiepunt. Aziatische tempels worden naast de modernste architectuur geplaatst.
Boven de torens zien we al iets van het magische UNIVERSUM en wat daar in mythologische en wetenschappelijke zin verbeeld wordt.
Bevlogen door dit onderwerp volgt ze cursussen bij de Sterrenwacht Oostzaan en bij Govert Schilling. Een recente serie werk heeft als titel ‘Heimwee naar de toekomst’ en ‘Grenzen verleggen’ gekregen. Geïnspireerd door het Cernproject in Zwitserland waar gezocht wordt naar het ‘Godsdeeltje’ om zo dichtbij het ontstaan van leven te komen.
In deze etsen creëert Gea Karhof haar persoonlijke universum en staat de deur naar de verbeelding wijd open. Ook de magische kinderwereld speelt een rol in de vorm van de stripfiguren uit haar jeugd.
Tijdens de lockdown valt het reizen weg en gaat ze terug naar de natuur en de strijd daarin op moleculair niveau. Een pictogram van het virus dat ons allen destijds verbond zette haar daartoe aan. Er ontstaat werk met als thema BIODIVERSITEIT. Door de microscoop ontvouwt zich een ongeziene wereld van micro-organismen die aantoont hoe alles met elkaar verbonden is.
De ets ‘Wonderful world’, uit 2024 probeert alles te omvatten en de oerkracht van het leven te verbeelden.
Haar werk is herkenbaar en heeft inmiddels een omvangrijk publiek.
Om een indruk te krijgen van de totstandkoming van de etsen van Gea Karhof zal tijdens de tentoonstelling de film ‘Van schets tot ets’ (30 min) getoond worden.
Gea Karhof 2024 Foto Sytze Veldema