Katika Krijgsman en Victor Hoefnagels, tonen werk tijdens Sail 2023
21 juni 2023In het kader van SAIL Den Helder, is er bij De Kunstuitleen en Restaurant Kunst en Kitchen, vanaf 17 juni, een tentoonstelling van werk van Katinka Krijgsman en Victor Hoefnagels te zien.
Victor Hoefnagels toont schilderijen met als onderwerp ‘golven’. Hoeveel verschijningsvormen een golf kan aannemen, weet Hoefnagels feilloos over te brengen in zijn werk.
Katinka Krijgsman, neemt een loopje met Nederlandse, nostalgische saaiheid en geeft er een draai aan met een ondeugende kwinkslag. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 6 september 2023.
Het Hollands realisme van Katinka Krijgsman
Katinka Krijgsman woont en werkt in Egmond, het Noord-Hollandse dorp grenzend aan polder, duin en zee. Deze Hollandse bodem is haar inspiratiebron. Zij combineert haar fantasie met de dagelijkse werkelijkheid, een ondeugende flirt met de brave saaiheid. De resultaten hiervan zijn Delfts Blauwe XL-borden met een nostalgische sfeer en een moderne knipoog. Elk driedimensionaal bord is uniek. Ze zijn stuk voor stuk handgemaakt en met olieverf beschilderd tot een puur Hollands tafereel in poëtisch realistische stijl.
Een ander veel voorkomend thema in haar olieverfschilderijen is ‘vis’. Makreel, kabeljauw, haring of zeevruchten, zolang het onderwerp glibberig, glimmend en ongrijpbaar is, vind ze het fascinerend om te schilderen. De liefde voor vis heeft ze meegekregen van haar vader Jan Krijgsman, die als rasechte Nieuwendieper vroeger altijd thuiskwam met zelfgevangen natte vis. Als klein meisje kon zij haar ogen er niet van af houden.
In 1987 studeerde Katinka Krijgsman af aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht als theatervormgever en fotograaf. Sindsdien heeft ze de foto- en grafische vormgeving verzorgd voor Nederlandse theaterproducties, bedrijven en instellingen. Een aantal jaar geleden besloot ze deze werkzaamheden vaarwel te zeggen en fulltime te gaan werken als kunstschilder.
Voor meer informatie: www.katinka.nl
Victor Hoefnagels (1953) begon op elfjarige leeftijd te schilderen. Na zijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (1973-1978) werkte hij als ontwerper, illustrator en kunstschilder. Zijn werk is opgenomen in collecties in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Schotland, Engeland, Denemarken, Noorwegen, Italië, de Verenigde Staten, Brazilië, Japan, Australië, Indonesië en Rusland.
Van jongs af aan heeft de zee Victor gefascineerd. Hij heeft vele zeereizen gemaakt, solo in zijn eigen zeilboot, maar ook lange reizen op andere zeilschepen. Na een ongeluk op zee (2014) is Victor zeegezichten gaan schilderen. Hij schildert zijn zeeën uit het geheugen om er zo meer kracht in te leggen
Zijn schilderijen, tekeningen, foto’s en sculpturen zijn opgenomen in collecties in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Schotland, Engeland, Denemarken, Noorwegen, Spanje, Italië, de Verenigde Staten, Brazilië, Japan, Indonesië en Libanon.
Victor heeft deelgenomen aan meer dan 90 exposities en kunstmanifestaties waaronder Gallery Maritime (Düsseldorf, Duitsland), Landfallhytta (Drammen, Noorwegen), het Maritiem Museum (Rotterdam), het Japan Museum (Leiden) en het Rijksmuseum (Amsterdam).