Te koop bij De Kunstuitleen

draagbare meesterwerken

Nieuw in de collectie

werken van Piet Lont

Lijstenmakerij Mellema

Op zolder bij de Kunstuitleen

Workshop voor groep 1,2 en 3

Basisscholen maken kennis met de Kunstuitleen

Toffe peren!

ontwerp: Annettte Behrens en Carina Hesper

In onze winkel

Studio Roof

Schaaltjes

Ronald Boonacker

lijstenmakerij mellema

op zolder bij de Kunstuitleen

100 jaar de stijl in Nederland

20 september 2017

In het kader van ‘100 jaar de Stijl in Nederland’ is er van 8 oktober t/m 29 oktober in de Kunstuitleen en Windkracht 13 werk te zien van E. Oldenhof.

De opening zal plaatsvinden bij Windkracht 13
op zondag 8 oktober vanaf 15.00 uur. Vanuit Windkracht 13 lopen we gezamenlijk naar de Kunstuitleen om daar verder te kijken.

In Windkracht 13 is ook werk te zien van kunstenaars J. Makkink, keramiek en
H. Barendregt, glas en papier.

U bent allemaal van harte welkom.

De tentoonstelling maakt deel uit van een manifestatie ”100 jaar de Stijl in Nederland” met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten, die door de diverse culturele instellingen in Den Helder in gezamenlijkheid zijn georganiseerd.

Zo zal de officiële opening in Kunsthal 45 plaatsvinden op 6 oktober om 16.00 uur.
62 kunstenaars die werken in de traditie van de Stijl of commentaar geven op De Stijl zullen hun werk laten zien. De expositie word geopend door burgemeester Koen Schuiling.

Vervolgens is er die dag om 18.00 uur in Kunst & Kitchen de opening van een expositie met werken van Henk van Gerner en Sanne Bruggink. Daarna staat er een lopend buffet  klaar voor alle gasten met heerlijk eten uit de Egyptische keuken.

deelnemende lokaties 100 jaar de Stijl

Windkracht 13
Kunstuitleen Den Helder
Kunsthal 45
Kunst en Kitchen
Werk aan de Winkel heeft twee etalages in Stijl. Voormalig Schoenenreus wordt ingericht door Elly Sloep, voormalig Dixons door Jeltje van Houten.
Noorder Kunstkring

Over Erik Oldenhof

Oldenhof is geïnteresseerd in de essentie van schilderkunstige principes. En hij schuwt analyse niet. Wie dat wil kan zijn abstracte werk zelfs streng noemen. Maar daarnaast is het delicate aspect altijd intrinsiek aanwezig. Hoewel hij hecht aan duidelijke spelregels en concrete afspraken, is zijn werk niet puur rationeel, wetmatig, intellectueel, mechanisch of zakelijk. De verfhuid zindert en vibreert. Het schilderij is weliswaar voorstellingsloos maar nooit doods. Onregelmatigheden en rafelige randen relativeren de strengheid van de lijnstructuren. Ze verraden menselijk ingrijpen en onderstrepen dat het abstract geometrische concept niet door een machine maar door een mens van vlees en bloed is gegenereerd.

Eerder dit jaar interviewde ik meneer Oldenhof over zijn werk, hieronder een citaat.

I. “Het idee van een informele, abstracte handeling verrichten begon rond 1970 als een hele nieuwe ontwikkeling in de kunst. Rob van Koningsbruggen maakte toen zijn schuifschilderijen.”
O. “Ja, dat was rond die tijd. Ik heb niet geschoven maar gebruikte een heleboel brede penselen als een bundel bij elkaar en daar maakte ik verschillende lagen mee. Voor mij bleef naast de conceptuele handeling, het schilderkunstige proces een belangrijk gegeven tijdens het schilderen, een intuïtieve benadering wat eigenlijk een  overblijfsel was van de abstract expressionistische periode daarvoor.”

U kunt het hele interview lezen op onze website door op onderstaande link te klikken.

https://kunstuitleen-denhelder.nl/kunstenaar-maand-e-oldenhof/